Followers

28 December 2012

cara nak buat Spagetti Ala Shaz.

hai korang, temui shaz lagi dalam blogger buat kali ini. hari nim shaz nk share dengan korang satu recepi yang sangat-sangat mudah dan tidak memerlukan tenaga yang banyak. recepi shaz kali nim ialah Spagetti Ala Shaz. hahah. best tak nama tu?? Ala shaz tu sbb shaz yang buat so shaz nk letak nama pe ikut hati shaz laa kan.??

okey tanpa melengahkan masa, kita terus kepada topik kita hari nim, firstly sbelum masak pastinya laaa kan korang kena sediakan bahan-bahan yang diperlukan. nk masak tapi bahan tak de,,mmg x menjadi laa kan.

bahan yang diperlukan.

1. spagetti (1 plastik)
2. prego (yang 680 g)
3. cendawan bulat (i tak tau panggil diew pe)
4. lada benggala( merah, hijau dan kuning)
5. daging cincang
6. meatball

sekarang kita masuk kepada cara-cara membuatnya. okey let me explain:

1. korang harus lembutkan daging cincang selama beberapa minute, atau pun korang nk masuk dalam microwave and buat express defrost pom boleyh.
2. potongkan dan hiriskan meatball, lada benggala, and cendawan bulat.
3.panaskan kuali dan tumiskan bawang putih 5 ulas( sesuaikan dengan kuantiti bahan yang anda gunakan)
4.bila minyak daa panas, dan bawang putih kekuning-kuningan, masukkan daging cincang yang sudah lembut itu ke dalam periuk. biarkan daging cincang selama beberapa minute
5. apabila daging cincang kelihatan agak masak, masukkan prego ke dalam periuk dan tunggu untuk seketika.
6.then, apabila daging cincang dan prego sudah sebati, masukkan pula bahan-bahan yang telah dihiris ke dalam periuk. tnggu sehingga masakan anda itu mendidih.( daa boleyh angkat)
7. manakala untuk membuat spagetti nye pula, just masukkan air 1 per 3 drp periuk itu dan masukkan spagetti tersebut dan tnggu sehingga ia lembut.
8. daa siap.

inilah hasilnya:

yummy!!

btw shaz buat entry nim manelah tau sape-sape yang tak pernah makan spageti ke kan and nk cuba buat sendiri ke boleh guna recepi ini.:)  nak-nak skunk lg masa cuti so sempat laa kan lau nk belajar masak..masa yang diperlukan hanyalah 30 minute. so cuba jangan tak cuba.

8 comments:

Hannan Al-Qudsey said...

Hihi chef shaz ;) kena try ni. Tapi dia akan bertukar jadi ala HAQ ..boleh?

shasha yacob said...

oww sodap eerh, tapi tidak berapa suka makan spagetti . hihi done polo

Mysara Ab Rahman said...

wah..mai suka sgt3 spaghetti!!
nway, baru follow cni..:)

miss shaz said...

hahha hanan. boleh aja. spagetti ala Haq pom okey..:)

Qarr Jalil said...

looks delicious ..heheh :)

miss shaz said...

Qar,, buat tau jgn tak buat..:) pasti enak bekas air tangan sendiri..^_^

Noraqilah Johari said...

wah..spagetti 2 fevret saye ;)

http://noraqilahjohari.blogspot.com/2012/12/lembaga-jururawat-malaysia.html

miss shaz said...

wah..nnt bleh laa qilah buat ye..:)