Followers

13 January 2013

cara tradisional untuk hilangkan parut jerawat pada muka.

Assalamualaikum..

korang sayang tak muka korang? pasti sayang kan. lelaki mahupun wanita semua sayang muka diew. tapi ade segelintir masyarakat yang tak sayangkan kulit sendiri. Ade juga yang mengabaikan kulit muka mereka. memang tak ambil peduli langsung lah, ade muka tapi cam tak de. ^_^ lau korang nak tau kerana muka lah seseorang tu boleyh jatuh cinta pada kita . u know what? bila muka kita bersih, cantik orang pun pasti tertarik. sebenarnya yang tak jaga muka mereka tu sebenarnya mereka bukan tak nak jaga tapi mereka mungkin tidak mengetahui cara-cara nk jaga kulit muka mereka. nak-nak pula bila jerawat yang meninggalkan parut.

shaz bukan nk cakap kulit shaz licin ke cantik ke sihat ke. shaz juga ade parut cam u all tapi alhamdulillah parut shaz semakin hari semakin berkurang btw still ade. mmg mengambil masa yang agak lama laa kan nk hilangkan parut nim. nak story sedikit, lupa mase muka shaz berparut, mak oit! nak bergambar pom malu..malu sesangat sbb bergmbar je parut yg nampak tuan tak nampak. haa lebih kurang camtu laa..then sudah pastinya keyakinan diri kita akan menurun.u cuba bayangkan mase nk presentation muka shaz berparut. orang tak focus pun pada kita org focus pade parut kita.. "mungkin ade yang siap bilang lagi kot brape byk parut shaz pde muka..hihi..mmg amat sides sgt.and alhamdulillah shaz dpt hilangkan parut yang shaz ade dgn berjumpa my pakar, iaitu my nenek. nenek selalu kasi petua-petua pada shaz.

hari nim shaz nak kongsi dengan u all semua petua yang nenek kasi pade shaz. 

Pertama: menghilangkan parut jerawat dengan kulit kayu manis.



Cara-cara:
1. tumbuk atau kisar beberapa batang kulit kayu manis sehingga menjadi sebuk.
2.  kemudian campurkan serbuk kayu manis tadi dengan sedikit air.
3.  then, sapukan pada bahagian muka yang berparut itu. biarkan ia kering dan basuh muka anda dengan air suam.
4. lau korang nk campurkan serbuk kulit kayu manis dgn yogurt pom bleyh tp yang natural punya.yang biase tanpa perisa.

Kedua: menghilangkan parut dengan timun.


Cara-cara:
1. kisarkan timun itu dan tapiskan airnya.
2.  tampalkan hampas timun itu pada kulit muka anda. biarkan ia selama 30 minute.
3.  basuh muka anda dengan air suam.

Ketiga: menghilangkan parut jerawat dengan kulit kayu manis dan madu lebah.



Cara-cara:
1. Tumbuk atau kisar beberapa kulit kayu manis sehingga menjadi serbuk.
2. kemudian campurkan serbuk kayu manis itu tadi dengan madu lebah.
3. tempelkan pada kulit muka anda yang berjerawat.
4. keesokkan harinya basuh dengan air suam.

okey..itu semua tips yang nenek kasi pade shaz. btw yang shaz selalu amalkan, yang kedua punya. memang baunya pom sedap dan rasa tak sakit.tp lau kulit kayu manis tu fuh lamak..berair mata dlu sebelum pakai.biasa lah kan, kulit kayu manis kan digunakan dalam masakan utk panaskan badan.sama lah bila u all pakai.mmg rasa panas then gatal2 sedikit. pedih pom ade.so better step yang kedua. ape-ape pom atas citarasa korang lah kan. mana yang lebih selesa, yang itu lah korang pakai. walaubagaimanapun, ia mengambil masa so byk2 lah bersabar.

selamat mencuba ya.

wajah yang cantik hadir dari hati yang murni.



17 comments:

si budak nerd said...

yang kulit kayu manis tu pernah try . lepas PLKN 2 tahun yg lalu. memang berkesan tapi amik masa yang lama. 4-6 months. tapi not my nenek laa yang bagi petua. it's my daddy . hehee ~

miss shaz said...

yaa mmg berkesan..tp shaz tak guna yg tu pedih sgt2 ahha..shaz ase nk garu2 and sakit .:) wah hebat ur daddy...:)

nor afiqah mohamad twontawi said...
This comment has been removed by the author.
notainsan said...

wah.. blh buat ni..TQVM sbb kongsi kan tips yg berguna ni ^_^

miss shaz said...

yaa..sama-sama. amalkan selalu yaa. perubahan akan berlaku. ^_^

laskar pelangi said...

wahhh! tips berguna;)
balik ni nak cuba yg guna timun tu...ngeee~

miss shaz said...

alhamdulillah..good! cuba tau jgn tak cuba.

ziqa nuar said...

wah! nk try lar! :))

miss shaz said...

okey... try eyh. selamat mencuba.. ^_^

Azriff Aziz said...

wahhh... sibuk la pulak nak mencubanya :)

#alasan :)

miss shaz said...

hahha..x per Azrif..lelaki pom bleyh cuba..:)

Syaifuddin Alias said...

pun boleh lah ni :)

miss shaz said...

laki pom bleyh cuba..:)

sya said...

akak shaz..lidah buaya pon bleh gne jgk kan??

Nur Fajar said...

kalau guna timun tu brp lama ye ambik masa bagi hilang?

miss shaz said...

fajar..dia depend atas kulit seseorang..kadang2 parut boleyh hilang dalam masa yang singkat..kandang2 dua tahun tak hilang lagi..sbb parut kita terbahagi kepada dua jnis parut. satu parut dalam kulit and satu lagi parut di luar kulit..parut yang dalam kulit mmg lambat nak hilang..tp kalau kita amalkan selalu insyaallah parut akan beransur hilang.

Anonymous said...

hmm lelaki pon boleh jugak erkk .. hahaha saje nak masuk line hihi. takpe kann cause saya dah pkai kayu manis ni tapi mcam tak berasil jeaa? Ada cara lain kea ? yang timun tu tak faham laaa :/